top of page

Shamansk Kakao- kärleksceremoni

Kakaoceremonin är en resa in i våran existens, där vi möter vår inre visdom, och ökad medvetenhet, ceremonin påskyndar och möjliggör din utveckling, ökar vibrationsenergin för dig och för alla människor som vill stimulera hjärtat att läka och expandera i kärleksfull vibration. Kakaoceremonin hjälper oss att öppna kroppen och sinnet och att uppleva själen.

Kakao är en gammal medicinalväxt, Kakaoträdet, Theobroma cacao på latin gudarnas föda. Kakao är en väktare av visdom, en lärare och handledare, kakao är associerad med den villkorslösa kärleken, och till skillnad från andra kraftverk bjuder dig kakao på en resa in i dig själv, men endast om du så önskar. Den ceremoniella kakaon är ren kakao som innehåller den perfekta balansen av komponenter och energi för att läka och stimulera föreningen av ande och hjärta genom vibrationer från subtila och djupare nivåer.

Den kultur som starkast förknippas med kakaoodling är Mayaindianerna. Detta är egentligen en blandning av olika folkslag med liknande kulturella och religiösa värderingar som under några årtusenden bebodde de centralamerikanska högländerna. Mayaindianerna använde kakaon dels för olika typer av kryddade drycker men också som offergåva till sina gudar.

Mayaindianer gjorde en dryck av kakaobönorna som de kallade chocoatel. De rostade bönorna i lerkrukor, krossade dem mellan stenar och blandade det hela med vatten och möjligen litet kryddor. De ansåg att kakao hade helande egenskaper och använde den som medicin. Kakaobönor användes också i samband med olika ceremonier.

Kakao kommer ursprungligen ifrån Mesoamerika (nuvarande Mexico, Belize,Honduras, El Salvador, Nicaragua och Guatemala, Panama) och från ett område kring Amazonas.

Kakaobönor var eftertraktade, hållbara och lätta att bära med sig, och användes därför i stor omfattning som betalningsmedel. För tio kakaobönor fick man en kanin, men skulle en man köpa sig en slav eller en hustru måste man betala 100 kakaobönor. När mayarikets handelsmän gav sig ut på sina resor var därför kakaobönorna en viktig del av lasten. Några handelsmän gav sig av så långt som till Mexico och sålde kakao till aztekerna. Därigenom spreds kunskapen om kakao även till dessa.

Kakao som Afrodisiakum och medicin.

Här är de medicinska områden som forskarna menar kan

påverkas med choklad

 1. Lusthöjare
  Serotonin reglerar lustfunktionen, framför allt påverkar signalsubstansen vår sexlust. Choklad innehåller som du precis läste, Tryptofan, byggstenen till Serotonin. När vi äter choklad ökar serotoninnivåerna i hjärnan. Dessutom visar studier att choklad har samma pulshöjande effekt som en upphetsande kyss. Det är kanske inte så konstigt att choklad är populärt att ge bort på dejten?
 2. Blodtrycksänkande
  När vi äter mörk choklad frigörs kakaons nyttiga antioxidanter, bland annat de så kallade polyfenolerna. De stimulerar kvävgas som är ett ämne som finns naturligt i blodet. När kvävgasen ökar slappnar blodkärlen av och blodtrycket minskar.
 3. Kolesterolsänkande
  Trots att choklad innehåller en hög andel mättat fett, visar studier att kakaosmöret sänker det onda kolesterolet och höjer det goda fettsyrorna.
  En tredjedel av chokladens fett består av den enkelomättade oljesyran Omega -9, det vill säga samma nyttiga oljesyra som i olivolja. En annan tredje del består av stearinsyra som är ett mättat fett. Det fina med stearinsyran är att levern bryter ner den till oljesyra. Resultatet blir att choklad, precis som olivolja ökar det goda och minskar det onda kolesterolet i blodet.
 4. Placklösare
  Åderförkalkning tros bero på att fria syreradikaler angriper det onda kolesterolet och oxiderar det. De oxiderade fettdropparna lagras i kärlväggarna och åstadkommer kronisk inflammation. Kärlväggarna blir tjockare och mindre rörliga, ju mer fett som lagras. Blodflödet minskar och blodtrycket höjs, tillslut kan åderförkalkning leda till att en blodpropp bildas, med allvarliga komplikationer så som hjärtinfarkt, stroke eller kärlkramp. Antioxidanterna i kakao oskadliggör de fria syreradikalerna så att inte fettet kan oxideras och lagras i blodkärlen, resultatet blir att kakao motverkar åderförkalkning.
 5. Ångestdämpare
  I kakao finns många viktiga aminosyror, bland annat Tryptofan som tillverkar signalsubstansen Serotonin. Serotonin förekommer bland annat i hjärnan där det har till uppgift att reglera funktioner som ilska, humör och sömn. När Serotoninnivån i hjärnan är för låg påverkas humöret och risken för klinisk depression ökar.
 6. Rena hjärtmedicinen
  Ett regelbundet intag av kakao minskar risken för blodproppar, stroke och hjärtinfarkt med upptill femtio procent. I rå kakao finns det stora mängder antioxidativt magnesium. Genom att undersöka personer som drabbats av hjärtinfarkt har forskare kommit fram till att de flesta har alldeles för låga magnesiumvärden. En chokladkaka på 100 g täcker en femtedel av det dagliga magnesium behovet.
 7. Ökar insulinkänsligheten
  Både diabetes typ 2 och hypoglykemi beror av insulinokänslighet. Tack vare flavonoiderna i kakaon förbättrar choklad insulinkänsligheten, vilket leder till att choklad skyddar mot alla former av blodsockersjukdomar.
 8. Uppiggande
  Inte bara en sockerkick. Kakao innehåller ämnen som koffein, teofyllin och teobromin som gör oss
  piggare. Teobromin kan i stora mängder få luftrören att vidgas, vilket underlättar andningen och vi får mer syre i blodet.
 9. Viktminskande
  Tro det eller ej, men vetenskapliga studier har visat att kakao hjälper dig att gå ner i vikt. Bland annat är rå kakao rik på fibrer som förhindrar fettinlagring. Dessa nyttiga fibrer bidrar även till ökad mättnadskänsla.
 10. Blodförtunnande propplösare
  En propp bildas då blodplättar koagulerar. För att en blodpropp ska bildas måste blodplättar
  koagulera. Studier har visat att kakaons flavonoider motverkar just koagulering. När inte blodkroppar kan klibba ihop sig, kan inte proppar bildas. Choklad har därför tillskrivits blodförtunnande egenskaper i klass med läkemedel som Trombyl.
 11. Tumörhämmare
  Kakaons fytokemikalier hämmar tillväxten av tumörer i tjocktarmen.
 12. Boost för immunförsvaret
  Kakao innehåller en massa antioxidanter, vitaminer och mineraler. En god bit mörk choklad innehåller bland annat vitamin A och E, fosfor, järn, kalium, selen och magnesium. Choklad med alla sina nyttigheter är rejäl boost för immunförsvaret.
  (Källa: Läkemedelsverket, Vitalt vetande)

Foto Louise Wiker

bottom of page